Gegrilde octopus (Pulpo a la parrilla)

Vandaag brengen we u onze gemarineerde octopus a la parrilla met oregano en chili, een eenvoudig gerecht waarvan het resultaat steeds spectaculair is.

We geven enkele tips om de octopus sappig en smaakvol te houden zodat deze niet taai wordt, hetgeen bij reeds gekookte tentakels meestal reeds zo is.

Lees verder en leer dit prachtige recept te bereiden.


INGREDIËNTEN

1 verse octopus van 1,5-2 kg of reeds gekookte tentakels

5 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook

1 chilipeper

10 zwarte ontpitte olijven

1 eetlepel oregano

1 eetlepel rode wijnazijn

½ rode ui fijngesneden

zout en peper


BEREIDING

Als je tijd genoeg hebt, kan je de octopus een nachtje invriezen, hierdoor zullen de vezels van de octopus zacht worden. Zorg ervoor dat de octopus goed schoongemaakt wordt. We raden aan om onder de ogen te snijden en het hoofd weg te gooien.

Kook een pot met voldoende water. We starten met de toppen van de tentakels van de octopus in het water te dompelen, te verwijderen en opnieuw steeds dieper te dompelen en herhalen dit totdat de octopus volledig is ondergedompeld. Het zorgt ervoor dat de octopus mals blijft als gevolg van temperatuurschommelingen.

Zodra het water weer kookt, zet je het vuur laag, met een lichte kook. Laat het 40-50 minuten koken, of totdat je gemakkelijk met een mes in de rok van de octopus kunt prikken, waar de tentakels vastzitten. Verwijder daarna de octopus en snijd de tentakels af.

We maken een marinade met 2 eetlepels olijfolie, 2 teentjes fijngeraspte knoflook, die we afwerken met zout en peper. We marineren de vers gekookte of de reeds gekookte aangekochte tentakels gedurende 30 minuten en mengen geregeld.

Ondertussen maken we een salsa en snijden de chilipeper, zwarte ontpitte olijven en de ½ rode ui fijn. Hierbij voegen we in een kom, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn, zout en peper

Je legt de gemarineerde tentakels op een hete grill, laat ze een paar minuten liggen en draai ze om, teneinde nog een paar minuten aan de andere kant te laten grillen.

Vorm met een deel van de salsa een bodem op een bord. Meng de tentakels met de salsa die nog in de kom zit en verdeel ze op het bord.

Werk eventueel af met nog meer oregano.

Maria Garcia